Akü Kontrolü Nasıl Yapılır? – Akünüzü Kontrol Edin!
Akü Kotrol | Akü Ölçüm | Akü Ömrü Ölçümü | Profesyonel Akü Testi
Öncelikle araçlarda elektrikten daha çok elektronik devreler yer almaya başladığı 2000’li yıllardan bu yana akü ve akü kontrolü daha çok önem arz etmeye başlamıştır.
Düşük voltajlı sensörler ve beyinli üretilen araçlar ile elektrik ve elektronik birleşimli araçlarda güç kaynağı olan “AKÜ” yağ ve antifriz kontrolü gibi sürekli kontrol edilmesi gerektiği bilinmektedir.
Akü Kontrolü
1- Fiziksel kontrol: Genelde aracın motor bölümünde bulunan akü, bazı araçlarda bagaj bölümünde de buluna bilir yeni nesil bazı araçlarda sürücü ve yolcu koltuğu alt kısmı, ayak basma alanı gibi yerlerdede bulunabilmektedir. Komyon, kamyonet gibi araçlarda kasa altında ana şase üzerinde de akü yer almaktadır.
Öncelikle akümüzü göz ile her hangi bir sıvı sızıntısı olup olmadığını kontrol ederek başlıyoruz. Akabinde Akü kutup başlarında reaksiyon ile korozyon oluşup oluşmadığını kontrol ediyoruz. Yine fiziksel olarak akü kasasında şişkinleşme, çatlak yada benzeri bir durum olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu kontroller herkesin yapabileceği basit ama yolda bırakmayacak kontrollerdir. Sıvı sızıntısı var ise akücünüz ile iletişime geçip ölçüm ve yapılabiliyorsa sıvı tamamlama ve akü sıvısı kaçağının neden kaynaklandığını bulmakla çözüme ulaşabiliriz.
Kutup başlarında korozyon başlangıcı varsa iletkenlik zayıflamaya başlar bunun için kutup başı ve kutup başı kelepçesinin temizlenmesi gerekiyorsa kutup başı kelepçesinin değişmesi gerekir.
Bir diğer kontrol olan akü plastik kasası şişkinliğinde eğer sert ve dışa doğru bir bombe oluşmuş ise akü iç reaksiyonu fazla olabilir. Sıvı buharlaşma yapıyor ve tahliye tıkalı olabilir. Bu durumda profesyonel yardım alınmalı ve mümkünse akü değerlerine ve durumuna göre değiştirilmelidir.
2- Voltaj Kontrolü; basit volt metreler ile akünün voltajını ölçerek değişimleri takip edilebilir. Araç çalışmazken 12.85 Volt – 12.75 Volt aralığı %100 değeri olarak kabul edilir. Fakat bu ölçüm akünün sağlığını tam olarak belirlemez. Marş esnasında 9.60 Volt altına düşen akülerin sağlık durumu pekiyi değildir. Hatta değişim gerektirebilir. Ayrıca araç çalıştığında 13.30 Volt En düşük, 14.70 Volt En yüksek değer aralığında ve stabil şarj dinamo değeri ölçülür bu aralık dışında yada dalgalanma var ise profesyonel yardım alarak şarj dinamo veya akü arızası varsa tespit edilip giderilmesi gerekir.
3- Profesyonel ölçümler; çeşitli akü ölçüm cihazları ile “AKÜ DEĞER ÖLÇÜMÜ” yapılarak daha net “Akü Test” işlemi yapılmış olur. Cihazlarla ölçülen değerlerde;
Akü Voltajı Değeri ve Dengesi ölçülür. Voltmetrelerle ölçüldüğü gibidir.
Akü A(EN) Değer ölçümü yapılır. Akünün Enerji sağlama değeri görülür. Bu ölçüm sadece cihazlar ile mümkündür.
Akü iç direnç ölçümü yapılır. Akünün sağlık testi olarak da adlandırılır. Bu ölçümde yine sadece profesyonel cihazlar ile mümkündür.
Tüm bu değerler Akünün üretimi ve türüne göre değişiklik gösteren değerlerdir. Profesyonel Akü Ölçüm cihazlarında kombinasyon ile referans değerleri mevcut olup değer sonuçlarını karşılaştırarak sonucu bu kombinasyonlara göre çıkartmaktadır.
Akü Kontrolünüzü Ücretsiz olarak BiTakviye ile dilediğiniz zaman yaptırabilirsiniz. Akü değerlerinizi öğrenmek için bizi arayıp randevu almanız yeterlidir. Akü değerleriniz, Şarj Dinamo değerleriniz, Marş Gücü Değerleriniz, Akü Ömrü Değerleriniz ölçülüp belgelendirilir.
http://bitakviye.com
3 cevap
Tüm akü bilgileri için teşekkür.
[…] aksam ve Araç Lastik” kontrollerinin yanı sıra “Araç Aküsü Kontrolü” ve “Araç Aküsü Ölçümü” yaptırın. Yolda […]
[…] Akü Kontrolü […]